Odsávací vakuový zvon (vývěva) na uchování potravin a zavařování

K čemu odsávací vakuový í zvon slouží?

Vakuovací zvon slouží k vytvoření podtlaku (vakua) v zavařovacích sklenicích různých druhů a velikostí.

Je určen k rychlému a spolehlivému uzavírání sklenic při konzervaci (zavařování) ovoce a zeleniny a uchovávání potravin ve vakuu.

Pomocí vývěvy se vytvoří podtlak ve sklenici a víčko se pevně přisaje k hrdlu sklenice. Jedná se o nejšetrnější a nejspolehlivější způsob zavařování a uchovávání potravin ve vakuu.

Video - práce s odsávacím zvonem

Veškeré informace o výrobku ke stažení:
https://www.uschovna.cz/zasilka/BK4IKUBDUIX8G5NC-CEW/

Jaké sklenice používáme:

Vhodné jsou sklenice:

  • OMNIA o objemu od 0,2l do 0,7l
  • Šroubovací (twistové) o objemu od 0,2l do 0,7l
  • PANO sklenice (obsah 3,6 l) – zvon je kónický a nasadí se na hrdlo sklenice
  • Starší typy sklenic:
    • "rýhovka" s gumičkou, skleněným víčkem a kovovým pérkem
    • "masovka" s gumičkou, skleněným víčkem a plechovým šroubovacím víčkem

Materiál: plast, nerez

Barva zvonu: bílá, světle fialová, vínově červená, hráškově zelená

Spodní průměr zvonu: 15 cm

Výška zvonu: 18,5 cm

Celková výška: 37 cm


Jak správně zavařovat najdete na:

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10658625776-polopate/217562220400026/video/568951

https://www.youtube.com/watch?v=jlOYVeNrUAs

https://www.youtube.com/watch?v=1oq0CgGsUZw

Jak správně zavařovat?

Hobby naší doby - Zavařujeme II


POUŽITÍ VAKUOVÉHO ZVONU

1. Zavařování horkých, vroucích produktů (džemy, marmelády, šťávy, vývary...)

Vroucí surovinu plníme ihned do připravených sklenic (víčka OMNIA, šroubovací – twist), hrdlo sklenice očistíme vlhkou utěrkou a ihned sklenici zavíčkujeme:

  • A. na sklenici volně položíme víčko OMNIA, na něj položíme zavařovací krytku a pak víčko s krytkou ke sklenici upneme upínací sponou
  • B. nebo na sklenici položíme víčko OMNIA a víčko mechanicky zamáčkneme zavařovací hlavou
  • C. nebo sklenici uzavřeme šroubovacím víčkem – víčko lehce našroubujeme

Po uzavření sklenice odsajeme vývěvou vzduch z prostoru zvonu a vložené sklenice (8-15 tahů pumpou dle velikosti sklenice). Víčko na sklenici se po odsátí vzduchu pevně přisaje k hrdlu sklenice a lehce prohne.

Obsah sklenice by se neměl po odsátí vařit – podle toho ubíráme nebo přidáváme počet tahů vývěvy.

Po odsátí sklenice nezavařujeme v zavařovacím hrnci.

Sklenice necháme volně zchladnout, sklenice neotáčíme dnem nahoru.


2. Zavařování produktů v zavařovacím hrnci

Sklenice naplníme surovinou, hrdla sklenic očistíme vlhkou utěrkou, sklenice zavíčkujeme:

  • A. na sklenici volně položíme víčko OMNIA, na něj položíme zavařovací krytku a pak víčko s krytkou ke sklenici upneme upínací sponou
  • B. nebo na sklenici položíme víčko OMNIA a víčko mechanicky zamáčkneme zavařovací hlavou
  • C. nebo sklenici uzavřeme šroubovacím víčkem – víčko lehce našroubujeme

Naplněné, uzavřené sklenice dáme do zavařovacího hrnce a zavařujeme běžným způsobem.

Po vytažení z hrnce položíme horkou sklenici na rovnou podložku, přiklopíme odsávacím zvonem a ještě zatepla odsajeme ze sklenice přebytečný vzduch (8-15 tahů vývěvou dle velikosti sklenice).

Pomocí odsávacího zvonu vytvoříme ve sklenicích několikanásobně větší podtlak než při běžném zavařování.

Víčko na sklenici lépe drží a více těsní k hrdlu sklenice.

Obsah sklenice by se neměl po odsátí vařit – podle toho ubíráme nebo přidáváme počet tahů vývěvy.

Sklenice necháme volně zchladnout, sklenice neotáčíme dnem nahoru.


3. Skladování a uchování potravin ve vakuu

Používáme běžné zavařovací sklenice. Víčko OMNIA stačí pouze položit na hrdlo sklenice nebo šroubovací (twist) víčko pouze lehce našroubovat. Následuje odsátí vzduchu vývěvou ( 25-30 tahů). Víčko se přisaje k hrdlu sklenice vytvořeným podtlakem.

 URČENO:       

1. KRÁTKODOBĚ - odsátí vzduchu vývěvou z naplněné a zavíčkované sklenice za studena

  • uchovávání běžných potravin – používá se při opakovaném otvírání a uzavírání sklenic se sýry, uzeninami, ovocem, zeleninou, pečivem, kyselými okurkami, již otevřenou majonézou, džemy .....
  • uchovávání sušeného ovoce, hub, bylinek, koření, mouky, rýže...

2. DLOUHODOBĚ - odsátí vzduchu vývěvou z naplněné a zavíčkované sklenice za tepla

  • uchovávání sušeného ovoce (křížaly, švestky, meruňky), hub, ořechů,...
  • Doporučujeme tepelnou úpravu:
    • Potraviny nasypeme volně na plech a vložíme do trouby společně s prázdnými sklenicemi (obsah sklenice 0,3 l, 0,7 l nebo 3,6 l). Oboje společně zahřejeme přibližně na 80-90°C. Po dokonalém zahřátí vyjmeme sklenice z trouby a naplníme je prohřátou surovinou, ihned zavíčkujeme a odsajeme vzduch ze sklenic vakuovacím zvonem.
    • Uložením potravin do sklenic a jejich uzavřením do vakua zabráníme navlhnutí, vysychání, žluknutí a přístupu škůdců. Prodlužuje se životnost a kvalita takto uchovávaných potravin.

Kód výrobku: 88

Cena: 820,00Kč
včetně DPH

Barva zvonu





Přidat do košíku