Odsávací zvon (vývěva) na zavařování

K čemu odsávací zvon slouží?

Odsávací zvon slouží k vytvoření podtlaku v zavařovacích sklenicích různých druhů a velikostí.

Je určen k rychlému a spolehlivému uzavírání sklenic při konzervaci (zavařování) ovoce a zeleniny a uchovávání potravin ve vakuu.

Pomocí vývěvy se vytvoří podtlak ve sklenici a víčko se pevně přisaje k hrdlu sklenice. Jedná se o nejšetrnější a nejspolehlivější způsob zavařování a uchovávání potravin ve vakuu.

Video - práce s odsávacím zvonem

Veškeré informace o výrobku ke stažení: www.uschovna.cz

Do jakých sklenic mohu s odsávacím zvonem zavařovat?

Vhodné jsou sklenice:

  • OMNIA o objemu od 0,2l do 0,7l
  • Šroubovací (twistové) o objemu od 0,2l do 0,7l
  • PANO sklenice (obsah 3,6 l) – zvon je kónický a nasadí se na hrdlo sklenice
  • Starší typy sklenic:
    • "rýhovka" s gumičkou, skleněným víčkem a kovovým pérkem
    • "masovka" s gumičkou, skleněným víčkem a plechovým šroubovacím víčkem

Materiál: plast, nerez

Jak správně zavařovat najdete na:

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10658625776-polopate/217562220400026/video/568951

https://www.youtube.com/watch?v=jlOYVeNrUAs

https://www.youtube.com/watch?v=1oq0CgGsUZw

Jak správně zavařovat?

Hobby naší doby - Zavařujeme II


POUŽITÍ ODSÁVACÍHO ZVONU

1. Zavařování horkých, vroucích produktů (džemy, marmelády, šťávy, vývary...)

Vroucí surovinu plníme ihned do připravených sklenic (víčka OMNIA, šroubovací – twist), hrdlo sklenice očistíme vlhkou utěrkou a ihned sklenici zavíčkujeme:

  • A. na sklenici volně položíme víčko OMNIA, na něj položíme zavařovací krytku a pak víčko s krytkou ke sklenici upneme upínací sponou
  • B. nebo na sklenici položíme víčko OMNIA a víčko mechanicky zamáčkneme zavařovací hlavou
  • C. nebo sklenici uzavřeme šroubovacím víčkem – víčko lehce našroubujeme

Po uzavření sklenice odsajeme vývěvou vzduch z prostoru zvonu a vložené sklenice (8-15 tahů pumpou dle velikosti sklenice). Víčko na sklenici by se po odsátí vzduchu mělo lehce prohnout směrem do sklenice.

Obsah sklenice by se neměl ve sklenici vařit – podle toho ubíráme nebo přidáváme počet tahů vývěvy.

Po odsátí sklenice nezavařujeme v zavařovacím hrnci.

Sklenice necháme volně zchladnout, sklenice neotáčíme dnem nahoru.

Pozn.: Používáme-li zavařovací krytky a upínací spony, tak je sundáváme ze sklenic až po vychladnutí sklenic.

2. Zavařování produktů v zavařovacím hrnci

Sklenice naplníme surovinou, hrdla sklenic očistíme vlhkou utěrkou, sklenice zavíčkujeme:

  • A. na sklenici volně položíme víčko OMNIA, na něj položíme zavařovací krytku a pak víčko s krytkou ke sklenici upneme upínací sponou
  • B. nebo na sklenici položíme víčko OMNIA a víčko mechanicky zamáčkneme zavařovací hlavou
  • C. nebo sklenici uzavřeme šroubovacím víčkem – víčko lehce našroubujeme

Naplněné, uzavřené sklenice dáme do zavařovacího hrnce a zavařujeme běžným způsobem.

Po vytažení z hrnce položíme horké sklenice na rovnou podložku, přiklopíme odsávacím zvonem a ještě zatepla odsajeme ze sklenic přebytečný vzduch.

Pomocí odsávacího zvonu vytvoříme ve sklenicích větší podtlak - víčka na sklenicích lépe drží a těsní.

Víčko na sklenici by se po odsátí vzduchu mělo lehce prohnout směrem do sklenice.

Obsah sklenice by se neměl ve sklenici vařit – podle toho ubíráme nebo přidáváme počet tahů vývěvy.

Sklenice necháme volně zchladnout, sklenice neotáčíme dnem nahoru.

Pozn.: Zavařovací krytky a spony sundáváme ze sklenic až po vychladnutí zavařených sklenic.

3. Skladování a uchování potravin ve vakuu

1. KRÁTKODOBĚ - odsátí vzduchu vývěvou z naplněné a zavíčkované sklenice za studena

  • uchovávání běžných potravin – sýry, uzeniny, ovoce, zelenina, pečivo...
  • uchovávání sušeného ovoce, hub, bylinek, koření mouky, rýže...

2. DLOUHODOBĚ - odsátí vzduchu vývěvou z naplněné a zavíčkované sklenice za tepla

  • uchovávání potravin (sušené ovoce, houby, ořechy)
  • Doporučujeme tepelnou úpravu:
    • Potraviny nasypeme volně na plech a vložíme do trouby společně s prázdnými sklenicemi (obsah sklenice 0,3 l, 0,7 l nebo 3,6 l). Oboje společně zahřejeme přibližně na 80-90°C. Po dokonalém zahřátí vyjmeme sklenice z trouby a naplníme je prohřátou surovinou, ihned zavíčkujeme a odsajeme vzduch ze sklenic odsávacím zvonem.
    • Uložením potravin do sklenic a jejich uzavřením za podtlaku zabráníme navlhnutí, vysychání, žluknutí a přístupu škůdců. Prodlužuje se životnost a kvalita takto uchovávaných potravin.

Kód výrobku: 88

Cena: 780,00Kč
včetně DPH

Barva zvonu





Přidat do košíku