Odsávací zvon (vývěva) na zavařování

K čemu odsávací zvon slouží?

Odsávací zvon slouží k vytvoření podtlaku v zavařovacích sklenicích různých druhů a velikostí.

Je určen k rychlému a spolehlivému uzavírání sklenic při konzervaci (zavařování) ovoce a zeleniny a uchovávání potravin ve vakuu.

Pomocí vývěvy se vytvoří podtlak ve sklenici a víčko se pevně přisaje k hrdlu sklenice. Jedná se o nejšetrnější a nejspolehlivější způsob zavařování a uchovávání potravin ve vakuu.

Video - práce s odsávacím zvonem

Veškeré informace o výrobku ke stažení: www.uschovna.cz

Do jakých sklenic mohu s odsávacím zvonem zavařovat?

Vhodné jsou sklenice:

  • OMNIA o objemu od 0,2l do 0,7l
  • Šroubovací (twistové) o objemu od 0,2l do 0,7l
  • PANO sklenice (obsah 3,6 l) – zvon je kónický a nasadí se na hrdlo sklenice
  • Starší typy sklenic:
    • "rýhovka" s gumičkou, skleněným víčkem a kovovým pérkem
    • "masovka" s gumičkou, skleněným víčkem a plechovým šroubovacím víčkem

Materiál: plast, nerez

Jak správně zavařovat?


POUŽITÍ ODSÁVACÍHO ZVONU

1. Zavařování horkých ,vroucích produktů ( džemy, marmelády, šťávy, vývary…)

 Vroucí surovinu plníme ihned do připravených sklenic (víčka OMNIA, šroubovací – twist) ,

 hrdlo sklenice očistíme vlhkou utěrkou a  ihned sklenici zavíčkujeme :

A. na sklenici volně položíme víčko OMNIA , na něj položíme zavařovací krytku a pak víčko s krytkou ke sklenici upneme upínací sponou

B. nebo na sklenici položíme víčko OMNIA a víčko mechanicky zamáčkneme zavařovací hlavou

C. nebo sklenici uzavřeme šroubovacím víčkem – víčko lehce našroubujeme

 

 Po uzavření sklenic vývěvou odsajeme vzduch z prostoru zvonu a vložené sklenice (8-15 tahů pumpou dle velikosti sklenice)

Víčko na sklenici by se po odsátí vzduchu mělo lehce prohnout směrem do sklenice.

Obsah sklenice by se neměl ve sklenici vařit – podle toho ubíráme nebo přidáváme počet tahů vývěvy.

Po odsátí sklenice nezavařujeme v zavařovacím hrnci.

Sklenice necháme volně zchladnout, sklenice neotáčíme dnem nahoru.

 Pozn. : Používáme-li zavařovací krytky a upínací spony, tak je sundáváme ze sklenic až po vychladnutí sklenic.

 

 

2. Zavařování produktů v zavařovacím hrnci

 Sklenice naplníme surovinou , hrdla sklenic očistíme vlhkou utěrkou , sklenice zavíčkujeme :

A. na sklenici volně položíme víčko OMNIA , na něj položíme zavařovací krytku a pak víčko s krytkou

ke sklenici upneme upínací sponou

B. nebo na sklenici položíme víčko OMNIA a víčko mechanicky zamáčkneme zavařovací hlavou

C. nebo sklenici uzavřeme šroubovacím víčkem – víčko lehce našroubujeme

 

  Naplněné, uzavřené sklenice dáme do zavařovacího hrnce a zavařujeme běžným způsobem.

 Po vytažení z hrnce položíme horké sklenice na rovnou podložku, přiklopíme odsávacím zvonem

 a ještě zatepla odsajeme ze sklenic přebytečný vzduch.

 Pomocí odsávacího zvonu vytvoříme ve sklenicích větší podtlak - víčka na sklenicích lépe drží a těsní

 Víčko na sklenici by se po odsátí vzduchu mělo lehce prohnout směrem do sklenice.

 Obsah sklenice by se neměl ve sklenici vařit – podle toho ubíráme nebo přidáváme počet tahů vývěvy.

 Sklenice necháme volně zchladnout, sklenice neotáčíme dnem nahoru.

 Pozn. : Zavařovací krytky a spony sundáváme ze sklenic až po vychladnutí zavařených sklenic.

 

3. Skladování a uchování potravin ve vakuu

1) odsátí vzduchu vývěvou z naplněné a zavíčkované sklenice za studena:

a. uchovávání běžných potravin -  KRÁTKODOBĚ – sýry, uzeniny, ovoce, zelenina, pečivo …

b. uchovávání sušeného ovoce, hub, bylinek, koření mouky, rýže …

 

2) uchovávání potravin ( sušené ovoce, houby , ořechy )DLOUHODOBĚ

Doporučujeme  tepelnou úpravu:

Potraviny nasypeme volně na plech a vložíme do trouby společně s prázdnými sklenicemi

  (obsah sklenice 0,3 l , 0,7 l nebo 3,6 l).

  Oboje společně zahřejeme přibližně na 80°C. Po dokonalém zahřátí vyjmeme sklenice

 z trouby a naplníme je prohřátou surovinou, ihned zavíčkujeme a odsajeme vzduch ze sklenic

 odsávacím zvonem.

 Uložením potravin do sklenic a jejich uzavřením za podtlaku zabráníme navlhnutí, vysychání , žluknutí

  a  přístupu škůdců.

  Prodlužuje se životnost a kvalita takto uchovávaných potravin.


Kód výrobku: 88

Cena: 780,00Kč
včetně DPH

Barva zvonu





Přidat do košíku